Kilpailujen toimihenkilöt

South End Mark

Toimihenkilöt mahdollistavat seuran kilpailutoiminnan. Ratsastuskouluhevosilla kilpailevien/kilpailevien jäsenten oletetaan osallistuvan toimihenkilötehtäviin, mutta kaikki vapaaehtoiset ovat enemmän kuin tervetulleita. Sinun ei tarvitse osata toimihenkilötehtäviä etukäteen voidaksesi osallistua kilpailutoimintaa, vaan sinut perehdytetään annettuun tehtävään. Aina saa myös kysyä neuvoa - tyhmiä kysymyksiä ei olekaan!

Toimihenkilöksi voit ilmoittautua etukäteen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen laura_markoff@hotmail.com, nettilomakkeella tai paikan päällä radanrakennuspäivänä. Voit tarkistaa tehtäväsi nettisivuilta kilpailuja edeltävänä päivänä tai maneesin seinältä.

Apusi on aina tervetullutta!

Seura järjestää myös epävirallisia kisatoimihenkilökoulutuksia, joihin osallistumalla tiedät miten toimia seuraavissa kilpailuissa.  Seuran jäsenille tilaisuudet ovat maksuttomia.

Toimihenkilötehtävät

 

  • Sihteeri

    Sihteerillä on kilpailuissa hyvin vastuullinen tehtävä. Koulukilpailuissa sihteeri istuu tuomarin vieressä ja kirjaa tuomarin arvostelut radan arvostelupöytäkirjaan. Sihteeri osallistuu myös yhdessä tuomarin kanssa palkintojenjakoon. Tehtävässä on hyvä olla nopea kirjoittaja ja selvä käsiala on plussaa!

    Sihteerin toimi on hyvin opettavainen. Tehtävässä huomaa, kuinka tärkeitä esimerkiksi oikein ratsastetut tiet ovat ja saa hivenen tuntumaa tuomarin arvosteluperiaatteisiin.

  • Tulospalvelu

    Tulospalvelun pitää olla paikalla 20 minuuttia ennen luokan alkua, jossa toimii tulospalveluna. Tulospalvelu kirjaa ratsukoiden suoritukset tietokoneelle. Tehtävässä on syytä olla tarkkana, jotta pisteet tulevat oikein ja varmasti julistetaan oikea voittaja. Tulospalvelu voi myös antaa kuuluttajalle väliaikatuloksia, jotta kilpailijat ja yleisökin tietävät kuka on johdossa.

    Seura käyttää tulospalvelussaan Equipe- ohjelmaa.

  • Tallivahti

    Tallivahdin pitää olla paikalla 1,5 tuntia ennen kisojen alkua.
    Tallivahti huolehtii ratsastuskoulun hevosista sekä ratsastajista, etenkin aloittelevista kilpailijoista. Tallivahti auttaa ratsastajia sekä varmistaa, että kilpailijat ehtivät verryttelyyn ajallaan. Tallivahti huolehtii, että jo kilpailusuorituksensa tehneet hevoset pääsevät ulos ilman lettejä, hikiset kohdat pestyinä ja tarvittaessa loimi päällä. Tallin siisteyttä tulee myös pitää silmällä; harjakoreja ja kisavarusteita ei saa jättää käytäville lojumaan, vaan vaatteet säilytetään pukuhuoneessa ja harjakorit tallin seinustalla. Suitset ja satulat säilytetään satulahuoneessa ja suojat omilla paikoillaan satulahuoneessa. Kilpailujen jälkeen tallivahdin vastuulla on varmistaa tallin siisteys ja että iltatallivuorolaista on infottu kisoihin osallistuvista hevosista,jotta saavat iltakauransa oikein. Ratsastajien pärjätessä tallissa, voi tallivati myös tarkkailla pihamaata ja huolehtia yleisestä järjestyksestä.

    Tallivahdilla on oikeus vähän nalkuttaa!

  • Verryttelyvalvoja

    Verryttelyvalvoja seuraa kisasuoritukseen valmistautuvia ratsukoita, auttaa ratsastajia tarpeen vaatiessa, huolehtii että kaikki ratsastavat samaan suuntaan ja ettei verryttelyalueella ole liikaa ratsukoita kerrallaan. Estekilpailuissa verryttelyvalvoja määrää verryttelyryhmälle tietyn verryttelyesteen ja voi vaihtaa sen korkeutta tarpeen mukaan (isommissa luokissa).

    Valvojalla on hyvä olla mukanaan lähtölista sekä radiopuhelin, mikäli verryttely ja kisa-alue ovat kaukana toisistaan. Lähtölistaa seuraamalla valvoja voi kertoa, mitkä ratsukot ovat vuorossa ja mikä kilpailujen sen hetkinen aikataulu on. Radiopuhelinten käyttö helpottaa viestintää huomattavasti.

  • Verryttelyesteistä:

    • Kilpailupaikalla on oltava riittävän suuri verryttelyalue, jolla pitää olla vähintään yksi pituuseste ja yksi pystyeste. Esteet merkitään normaaliin tapaan punaisin ja valkoisin merkkilipuin.
    • Maapuomi on asetettava suoraan esteen ensimmäisen osan alle tai korkeintaan metrin päähän esteen eteen. Milloin esteen etupuolella on maapuomi, saadaan myös esteen takana käyttää maapuomia samalla etäisyydellä aina yhden metrin etäisyyteen saakka.
    • Esteen osana saadaan käyttää ristikkäisiä puomeja, mutta niiden on voitava pudota yksittäin. Ristikkäisten puomien yläpäiden on oltava kannattimissa. Ristikkäisten puomien yläpuolella oleva puomi voidaan sijoittaa myös ristikkäisten puomien taakse edellyttäen että se sijoitetaan vähintään 20 cm korkeammalle kuin ristikkäiset puomit risteyskohdasta mitattuna.
    • Ylimpien puomien kummankin pään on oltava kannattimissa. Puomin saa asettaa kannattimen takareunalle. Esteiden korkeus ei saa ylittää hypättävän luokan perusradan korkeutta enempää kuin 10 cm eikä koskaan 160 cm:ä. Esteen pituus ei saa olla pitempi kuin hypättävän luokan esteiden enimmäispituus.
    • Mikäli esteessä on vain yksi puomi, sen korkeus ei saa olla yli 130 cm.
    • Sarjaesteet ovat sallittuja, mikäli verryttely-alueella on riittävästi tilaa ja sarjavälien on oltava sopivat (6…12 m). Niiden lisäksi verryttelyalueella tulee olla kaksi yksittäis-estettä. Sarjaesteen käyttö verryttelyssä on kuitenkin kiellettyä lähempänä kuin yksi (1) tunti ennen kilpailuluokkien alkua.

     

    Verryttelyvalvojan pitää tietää miten turvakannattimet toimii ja varmistaa, että oksereissa on turvakannattimet. Mikäli verryttelyvalvoja huomaa epäilyttävää tai asiatonta toimintaa, tulee hänen ottaa epäröimättä yhteyttä kilpailunjohtajaan.
     

  • Lähetti

    Lähetti välittää arvostelupöytäkirjoja tuomarin ja tulospalvelun välillä.

  • Kuuluttaja

    Kuuluttajan tulee olla ajoissa paikoilla, jotta on tietoinen kilpailun kulusta ja sponsoreista. Mieluusti kuuluttajan tulisi olla paikoilla 15minuuttia ennen kisojen alkua.

    Kuuluttajan toimi on kilpailuissa erittäin näkyvä - tai pikemminkin kuuluva. Kuuluttaja kuuluttaa ratsukon radalle ja kehottaa seuraavaa ratsukkoa valmistautumaan kilpailusuoritukseen. Kuuluttaja voi myös ilmoittaa yleisölle väliaikatuloksia, jotta kaikki tietävät kuka on minäkin hetkenä johdossa.

    Kuuluttajan tulisi mainita sponsoreista sekä kahvion herkuista säännöllisesti yleisölle. Kuuluttajan käyttää Enjalan maneesiin asennettua äänentoistojärjestelmää.

  • Ajanottaja

    Esteratsastuskilpailuissa ajanottaja mittaa sekunttikellolla ratsukon suorituksen kestoa. Ajanottajan on syytä seurata liputtajaa: lipun heilautuksesta tietää, milloin ratsukko on ylittänyt lähtö/maalilinjan. Ajanottajia on syytä olla kaksi, mahdollisten vahinkojen varalta.

    Ajanottaja sekä starttaa että pysäyttää sekunttikellon tuomarin merkistä. Ajanottajan täytyy siis seurata rataa suorittavaa ratsukkoa sekä liputtajaa, ja myös kuunnella tuomarin vihellyksiä.

  • Liputtaja

    Esteratsastuskilpailuissa liputtajalla on hyvin tärkeä rooli; hän ilmoittaa ajanottajalle kun ratsukko on ylittänyt lähtö- ja maalilinjan. Käsi/lippu nostetaan valmiiksi ylös, ja juuri sillä hetkellä kun ratsukko ylittää tarkasteltavan linjan, liputtaja laskee kätensä/lipun alas. Lähtö ja maali voivat sijaita aivan eri puolilla rataa, joten liputtajan on oltava valmiina ajoissa siirtymään linjalta toiselle. Liputtajia voi tarpeen tullen olla myös kaksi.

  • Ratahenkilökunta

    Esteratsastuskilpailuissa ratahenkilökuntaa tarvitaan alas tipahtelevien puomien nostamiseen ja esteiden korottamiseen luokkien välillä. Jos sama este hypätään radalla kaksi kertaa, pitää ratahenkilökunnan ripeästi korjata este, jotta ratsukko pääsee ratsastamaan sen myöhemmin uudelleen ilman keskeytyksiä. Ratahenkilökunnan on myös pidettävä silmät koko ajan auki ja varmistettava ettei ole suoritustaan ratsastavan ratsukon tiellä. Ratsastettava rata on syytä tuntea.  Turvallisin paikka on seistä lähellä estetolppia, mutta ei liian lähellä jotta hevonen ei pelästy eikä puomit vahingossakaan pääse osumaan henkilökuntaan.

  • Portinavaaja

    Portinavaaja päästää ratsukon sisään kilpailualueelle. Aina portinavaajaa ei tarvitse; esimerkiksi koulukilpailuissa voi olla osittain avonainen portti, josta ratsukot pääsevät hyvin pujahtamaan.

  • "Kake"

    Kakella eli kakankerääjällä on hyvin tärkeä rooli. Hän on vastuussa ratsastuspohjan kunnossapidosta. Kenttään sekoittuvat kakkakikkareet pilaavat hyvän pohjan. Työvälineinä kakella on talikko ja kottikärry.

  • Buffa/kanslia

    Kisoissa kahvion ja kanslian toimivuus on tärkeä osa päivää. Valmistelut alkavat jo edellisenä päivänä huolehtien, että kahviossa on kaikki tarpeellinen myyntitavara paikoillaan. 

    Kisapäivänä kanslia aukeaa tuntia ennen varsinaista kisaamisaikaa, joten huolehdithan, että olet ajoissa paikalla. 

    Innokkaita makkaranpaistajia tarvitaan myös aina. Ilmoitathan mikäli olet kiinnostunut toimimaan kahviossa, kaikki apukädet ovat tervetulleita. 

  • Liikenteenohjaaja

    Liikenteenohjaajan tulee olla paikalla 1,5 tuntia ennen kisojen alkua. Hänen tulee varmistaa kilpailunjohtajalta minne autot tulee parkkeerata (sääolosuhteet huomioon ottaen).

    Liikenteenohjaaja ohjaa henkilöautot ja hevoskuljetustrailerit niille varatuille paikoille. Tehtävä on erittäin vastuullinen ja vaatii 18 vuoden ikää sekä topakkaa luonnetta.
     

  • Järjestyksenvalvoja

    Järjestyksenvalvoja toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.

    Järjestyksenvalvojalla on vastuullinen rooli vahtia, että kisaajat ja yleisö noudattavat yleisiä kisapaikan sääntöjä. Muun muassa että yleisö seuraa kisoja katsomosta (ei esimerkiksi portin luota), yleisö ei käytä salamavaloa kuvatessaan, käyttäytyy rauhallisesti, ei liiku portaissa suoritusten aikana, ei nojaile kaiteisiin
     

  • Saattaja

    Saattaja voi mennä talliin avustamaan ensimmäisten luokkien ratsastajia eli noin 15minuuttia ennen verryttelyluokan alkamista.

    Saattajan vastuulla on huolehtia että luokan ratsukot pääsevät turvallisesti tallilta verryttelyalueelle ja pääsevät selkään. Mikäli ratsukoita jää maneesiin suoritusten ajaksi, niin saattajien tulee jäädä pitämään kiinni / auttaa tarvittaessa ratsukoita.

  • Loppusiivous

    Radan purkuun ja maneesin siistimiseen osallistuvat kaikki kilpailijat sekä     toimihenkilöt. Loppusiivousvastaavan tehtävä toimihenkilölistassa tarkoittaa henkilöitä jotka loppujen lopuksi huolehtivat ja ovat vastuussa yleisestä siisteydestä ja tehtävien organisoinnista. Pihojen siivous kakasta, kylttien irrotus, sosiaalitilojen siivous sekä roskien vienti ovat asioita, jotka tehdään aina kilpailupäivän jälkeen!

          

Muistathan vielä, että joka kilpailussa arvotaan aina jokaisen toimihenkilön kesken seuran kustantama irtotunti! Siinä siis vielä enemmän syytä tulla mukaan viettämään mukava kilpailupäivä hyvällä hengellä hyvässä porukassa!

Arvonta suoritetaan kilpailujen loputtua kunhan este/koulukalusto on saatu siivottua pois. Jääthän siis vielä odottamaan radanraivausta mikäli haluat olla mukana arvonnassa!