Ohjeita kilpailijalle

Ratsastuskoulun hevosella kilpaileminen

Kun olet kiinnostunut osallistumaan Enran kilpailuihin Enjalan tallin tuntiratsastajana, huolehdi seuraavista asioista:

○ Lue huolellisesti kilpailusäännöt.

○ Keskustele ratsastuksenopettajasi kanssa sopivan luokan valinnasta ja hevostoiveistasi.

○ Sinulla on voimassa oleva kilpailulupa seuratasolle.

○ Tutustu alla oleviin toimihenkilötehtävien kuvauksiin.

© Ilkka Lastumäki

Toimihenkilötehtävät

Ratsastuskouluhevosilla kilpailevien ratsastajien tulee osallistua toimihenkilötehtäviin. Tehtäviä ei tarvitse osata etukäteen voidaksesi osallistua kilpailutoimintaan, tarvittaessa saat perehdytyksen annettuun toimeen. Radan purkuun ja maneesin siistimiseen osallistuvat yhdessä kaikki kilpailijat sekä toimihenkilöt.

Jos olet kiinnostunut toimimaan toimihenkilönä kilpailuissa, voit ilmoittautua vapaehtoiseksi. Ole yhteydessä sähköpostitse tai yhteystiedot sivun lomakkeen kautta.

Tutustuthan huolellisesti etukäteen alla oleviin tehtäväkuvauksiin. Toimihenkilölistat julkaistaan Kipassa kilpailukutsun liitteissä.

Sihteeri

○ Koulukilpailuissa sihteeri tarkastaa ennen luokan alkua että pöytäkirjat ovat oikeassa järjestyksessä ja niitä on riittävä määrä sekä kirjaa radan aikana tuomarin kommentit arvostelupöytäkirjaan.

Tulospalvelu

○ Tulospalvelu kirjaa ratsukoiden suoritukset tietokoneella tulospalvelu Equipeen. Tulospalvelu antaa tarvittaessa kuuluttajalle väliaikatuloksia.

Verryttelyvalvoja 

○ Verryttelyvalvoja valvoo verryttelyn sujuvuutta ja turvallisuutta. Valvoja auttaa ratsastajia, huolehtii että kaikki ratsastavat samaan suuntaan ja tarkkailee ettei verryttelyalueella ole liikaa ratsukoita samanaikaisesti. Estekilpailuissa verryttelyvalvoja osoittaa verryttelyesteen ja voi vaihtaa sen korkeutta tarpeen mukaan (isommissa luokissa).

Ulkovalvojalla on työvälineinään lähtölista sekä radiopuhelin. Valvoja seuraa, mitkä ratsukot ovat lähtövuorossa ja huolehtii että oikeat ratsukot ovat vuorollaan verryttelemässä.

Ajanottaja

○ Ajanottaja mittaa sekuntikellolla ratsukon suorituksen kestoa. Ajanottaja seuraa liputtajaa: lipun heilautuksesta tietää, milloin ratsukko on ylittänyt lähtö-/maalilinjan.

Liputtaja

○ Liputtaja ilmoittaa ajanottajalle, kun ratsukko on ylittänyt lähtö- ja maalilinjan. Lippu nostetaan valmiiksi ylös, ja sillä hetkellä kun ratsukko ylittää tarkasteltavan linjan, liputtaja laskee selkeästi lipun alas. Lähtö ja maali voivat sijaita eri puolilla rataa, joten liputtajan on oltava valmiina siirtymään ajoissa linjalta toiselle.

Lähetti

○ Lähetti välittää arvostelupöytäkirjoja tuomarin ja tulospalvelun välillä.

Ratahenkilökunta

○ Ratahenkilökunta korjaa tippuneet puomit, tarkkailee radan pohjaa ja korottaa esteet luokkien välillä. Pudonneet puomit korjataan vasta suorituksen jälkeen, ellei estettä hypätä saman radan aikana useampaan kertaan. Ratahenkilökunnan tulee seurata ratsukkoa ja varmistaa ettei ole tiellä. Turvallisin paikka on seistä lähellä estetolppia, mutta ei liian lähellä jotta hevonen ei pelästy eikä puomit vahingossakaan pääse osumaan henkilökuntaan.

Portinavaaja

○ Portinavaaja päästää ratsukon sisään kilpailualueelle. Aina portinavaajaa ei tarvitse; esimerkiksi koulukilpailuissa voi olla osittain avonainen portti, josta ratsukot pääsevät itsenäisesti ratsastamaan radalle.

"Kake"

○ Kake eli kakankerääjä on vastuussa ratsastuspohjan kunnossapidosta. Kenttään sekoittuvat kakat pilaavat hyvän pohjan. Kakat pyritään keräämään suoritusten välissä.

Saattaja

○ Saattaja voi tarvittaessa olla tallissa avustamassa ensimmäisten luokkien ratsastajia. Saattajan tehtävä on huolehtia, että ratsukot pääsevät turvallisesti tallilta verryttelyalueelle ja verryttelystä kisa-alueelle.

Kuuluttaja

○ Kuuluttajan toimi on kilpailuissa erittäin näkyvä - tai pikemminkin kuuluva. Kuuluttaja kuuluttaa ratsukon radalle ja pyytää seuraavia ratsukoita valmistautumaan kilpailusuoritukseen. Kuuluttaja pitää yleisön ajantasalla kuuluttamalla väliaikatuloksia.

Tallivahti

○ Tallivahdin tulee olla paikalla hyvissä ajoin ennen kilpailujen alkua.
Tallivahti huolehtii ratsastuskoulun hevosista ja ratsastajista, erityisesti aloittelevista kilpailijoista. Tallivahti auttaa ratsastajia tallissa sekä varmistaa, että kilpailijat ehtivät ajallaan verryttelyyn. Tallivahti huolehtii, että jo kilpailusuorituksensa tehneet hevoset pääsevät ulos ilman lettejä, hikiset kohdat pestyinä ja tarvittaessa loimi päällä. Tallivahti pitää silmällä tallin siisteyttä kisojen ajan sekä sen jälkeen. Ratsastajien pärjätessä tallissa, tallivahti voi myös tarkkailla pihaa ja huolehtia yleisestä järjestyksestä. Tallivahdilla on oikeus vähän nalkuttaa!

Cafe Kavio

○ Kilpailupäivänä kahvio palvelee kisaajia ja yleisöä. Innokkaita leipojia tarvitaan aina, joten ilmoitathan mikäli olet kiinnostunut toimimaan kahviossa, apukädet ovat tervetulleita.

Omatoiminen harjoittelu

Voit harjoitella itsenäisesti ratsastuskilpailuiden teoriaa esimerkiksi:

○ SRL: n Kavioura-oppimisympäristössä, josta löydät muun muassa hyödyllisen Kilpailusääntökoulutuksen. Kirjautumaan pääset samoilla tunnuksilla kuin jäsenhuoneeseen.

○ Tutustumalla SRL:n tuottamaan kattavaan Ratsastajan opas kilpailumaailmaan materiaaliin.